Sommige beelden laten je met open mond achter. Op een recent gedeelde video van spoorwegbeheerder Infrabel is te zien hoe een moeder met een buggy, waarin twee jonge kinderen zitten, de treinsporen oversteekt op station Sint-Niklaas.

Terwijl ze worstelt om de kinderwagen over de rails te tillen, vallen er spullen uit—een waterfles, een deken. Even ligt alles stil, behalve het gevaar.
Gelukkig loopt het goed af, maar Infrabel is allesbehalve mild in haar reactie: “Onaanvaardbaar! Dit is levensgevaarlijk én strafbaar.” De spoorwegbeheerder roept omstaanders op om dit soort situaties onmiddellijk te melden via noodnummer 1711.
Veel mensen onderschatten hoe snel een trein aankomt en hoe weinig tijd er is om te reageren. Een trein van 100 km/u heeft al snel 800 meter nodig om volledig tot stilstand te komen—dat is bijna acht voetbalvelden! Wie op de sporen staat, heeft dus geen tijd om ‘nog even snel’ over te steken.
Volgens Infrabel gebeuren er jaarlijks tientallen incidenten met spoorlopers, soms met dodelijke afloop. “Dit had heel anders kunnen aflopen,” benadrukt de spoorbeheerder. “Er zijn veilige oversteekplaatsen, zoals tunnels en bruggen, gebruik die gewoon.”
Geen boete, maar een duidelijk signaal
De beelden dateren van 23 februari en hoewel de vrouw niet beboet werd, blijft de boodschap duidelijk: steek nooit zomaar de sporen over. Infrabel heeft geen klacht ingediend, maar wil met deze video duidelijk maken dat er géén enkel geldig excuus is om deze levensgevaarlijke actie uit te voeren.
Schokkende beelden: moeder met kinderwagen loopt over spoorlijn in Belgische Sint-Niklaas https://t.co/Yfyi7qmUmA
— VKMag (@vkmag) March 6, 2025
Beelden hier:
Wat had deze moeder anders kunnen doen?
Het is begrijpelijk dat mensen soms haast hebben of de kortste route willen nemen, maar het kan letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood. Was het echt zo moeilijk om even naar de veilige oversteekplaats te lopen? Had een omstander haar kunnen helpen? Dit soort vragen moeten we onszelf stellen, zodat we dit in de toekomst kunnen voorkomen.
Wat vind jij hiervan? Moet er strenger opgetreden worden tegen spoorlopers, of is bewustwording voldoende? Laat het weten in de reacties en discussieer mee op onze Facebookpagina!
Bron: VRT.be