Boodschappen doen is duur en het lijkt alleen maar duurder te worden. Veel mensen merken dat hun kassabon steeds hoger uitvalt, zelfs als ze dezelfde producten blijven kopen. Maar waar kun je nu het goedkoopst terecht voor je wekelijkse boodschappen? Het televisieprogramma KASSA zocht het uit en vergeleek de prijzen bij zes grote supermarkten in Nederland.
Voor het onderzoek werd een vast boodschappenlijstje gebruikt met alledaagse producten zoals fruit, pasta, thee en wasmiddel. In totaal stonden er 37 producten op de lijst. Om een eerlijke vergelijking te maken, werden de boodschappen op dezelfde dag en in dezelfde stad gekocht. De zes supermarkten die werden getest, waren Aldi, Dirk, Lidl, Jumbo, Plus en Albert Heijn.
Uit de test bleek dat Aldi de goedkoopste supermarkt is. Daar kostte de volledige boodschappenlijst 63,68 euro. De duurste supermarkt in de test was Albert Heijn, waar exact dezelfde producten 74,45 euro kostten. Dat is een verschil van ruim 10 euro voor dezelfde boodschappen.
De volledige prijsvergelijking ziet er als volgt uit:
- Aldi: 63,68 euro
- Dirk: 64,05 euro
- Lidl: 64,39 euro
- Jumbo: 72,94 euro
- Plus: 73,80 euro
- Albert Heijn: 74,45 euro
Voor veel mensen zal het geen verrassing zijn dat Aldi als goedkoopste uit de test komt. Discounters zoals Aldi en Lidl staan erom bekend lage prijzen te hanteren. Ook Dirk doet het goed in de test en komt qua prijzen dicht bij Aldi in de buurt.
Dat Albert Heijn de duurste is, is volgens retailkenner Paul Moers ook geen verrassing. Hij legt uit dat Albert Heijn en Plus vaak de duurste supermarkten zijn. Toch heeft Albert Heijn wel regelmatig scherpe aanbiedingen. Als die waren meegenomen in de test, was Plus waarschijnlijk de duurste supermarkt geweest.
Dat Jumbo op de derde plek van de duurste supermarkten staat, is ook geen grote verrassing. Jumbo heeft de afgelopen tijd 150 miljoen euro geïnvesteerd in het verlagen van prijzen. Toch blijft de supermarkt duurder dan de discounters.
Volgens Moers hebben alle supermarkten het momenteel zwaar. De kosten zijn hoog en de concurrentie is groot. A-merken verdienen veel geld, terwijl supermarkten nauwelijks winst maken. Hij verwacht dat het een kwestie van tijd is voordat een supermarktketen omvalt.
Voor mensen die écht willen besparen, is er volgens deskundigen nog een andere optie: boodschappen doen in het buitenland. Duitsland staat al langer bekend om zijn lage prijzen en dat blijkt nog steeds zo te zijn.
Zelfs als je in het midden van Nederland woont, kan het voordeliger zijn om naar Duitsland te rijden voor je boodschappen. Ook als je de benzinekosten meerekent, ben je daar vaak goedkoper uit dan bij Nederlandse supermarkten.
In Nederland zijn supermarkten afhankelijk van aanbiedingen om klanten te trekken. Er zijn veel kortingsacties, zoals 1+1 gratis en 25% korting. Maar zelfs met die aanbiedingen ben je in Duitsland nog steeds goedkoper uit.
Uit een eerder onderzoek bleek dat mensen die hun wekelijkse boodschappen in Duitsland doen, soms wel tientallen euro’s per maand kunnen besparen. Dit geldt vooral voor producten zoals schoonmaakmiddelen, drogisterijartikelen en houdbare levensmiddelen.
Toch is het niet voor iedereen praktisch om regelmatig de grens over te gaan voor boodschappen. Voor mensen die dichtbij een goedkope supermarkt wonen, zoals Aldi of Dirk, kan het makkelijker zijn om daar slim boodschappen te doen. Door aanbiedingen goed in de gaten te houden en huismerken te kiezen, kan er alsnog flink bespaard worden.
Boodschappen doen blijft een uitdaging, vooral nu de prijzen blijven stijgen. Maar door bewust te kiezen waar je je boodschappen doet, kun je op jaarbasis veel geld besparen.
Bron: Metronieuws