Reumatoïde artritis, ook wel reuma genoemd, is een ziekte die pijnlijke ontstekingen in de gewrichten veroorzaakt. Deze auto-immuunziekte zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen delen van je eigen lichaam. In dit geval maakt het lichaam antistoffen aan tegen het weefsel aan de binnenkant van het gewricht. Het is bijna nauwelijks bekend hoe je reuma krijgt: erfelijkheid speelt eigenlijk bijna geen rol en ook leeftijd lijkt niet van belang, want je kunt het al op jonge leeftijd krijgen.
De gevolgen kunnen vervelend zijn: de ontstekingen kunnen bijzonder pijnlijk zijn en uiteindelijk kunnen ze zelfs je gewrichten beschadigen. Het is daarom handig om er snel bij te zijn. Op die manier kun je tijdig de juiste maatregelen nemen, zoals het koelen van de gewrichten en het nemen van een fysiotherapeut. Ook het nemen van pijnstillers als paracetamol kan helpen. Maar hoe herken je reuma nou? Het blijft altijd lastig om meteen te zeggen of je reuma hebt, maar als je last hebt een of meerdere van de volgende 7 symptomen is het raadzaam om eens naar de huisarts te gaan, want dan is de kans aanwezig dat je reuma hebt.
Je hebt last van gewrichtspijn
Heb je vaak pijn in je gewrichten, zoals je polsen, knieën, enkels of handen? Dan kan het goed zijn dat je reuma hebt. Een van de symptomen van reuma is namelijk dat je last hebt van pijn, zwelling en stijfheid. De klachten beginnen vaak in de vingers en de tenen en spreiden dan later als het ware verder uit. Dus goed opletten als je voor onverklaarbare redenen op deze plekken pijn begint te voelen en ga bij twijfel naar de dokter! Kun je je gewrichten niet meer goed bewegen, strekken of buigen zonder behoorlijk wat pijn te voelen? Dan heb je kans dat je zonder dat je het weet last hebt van reuma. Deze stijfheid is het ergst in de ochtend, als je net opstaat, of wanneer je een tijdje stil hebt gelegen en weer in beweging komt. De stijfheid kan een halfuur tot zelfs enkele uren duren. De remedie is meestal bewegen: nadat je een tijdje hebt bewogen, is het gewricht soepeler en wordt de pijn minder.
De symptomen zijn zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig
Een van de kenmerkende symptomen van reuma is dat de verschijnselen zowel links als rechts aanwezig zijn. In tegenstelling tot een ‘normale’ ontsteking, waar bijvoorbeeld gewoon je linkerarm ontstoken kan zijn zonder dat je last hebt van je rechterarm, heb je bij reuma van je linker- en rechtergewrichten last. Het is dus zaak snel naar de dokter te gaan als je in beide gewrichten last hebt van stijfheid en pijn in bijvoorbeeld beide handen of knieën. Dan is de kans namelijk zeer aanwezig dat je reuma hebt. De dokter kan je in dat geval doorverwijzen naar een fysiotherapeut of chiropractor.
Op de volgende pagina lees je de andere symptomen.