In de maag mengt voedsel zich met maagsap, dat maagzuur en enzymen bevat om voedsel af te breken. Het maagslijmvlies produceert een alkalisch slijm om zichzelf tegen het zuur te beschermen. Naarmate we ouder worden, neemt de aanmaak van maagsap af en vermindert de beschermende functie van het maagslijmvlies. Dit kan leiden tot een verminderde eetlust of een vroegtijdig verzadigd gevoel. Bepaalde stimulerende middelen, zoals alcohol en nicotine, evenals sommige geneesmiddelen, kunnen ook moeilijker te verdragen zijn naarmate we ouder worden.
De dikke darm en verstopping
Het voedsel dat de dunne darm bereikt, wordt verder afgebroken en levert voedingsstoffen en water. Deze functies kunnen echter ook verstoord raken naarmate we ouder worden, waardoor voedingsstoffen minder efficiënt worden opgenomen. Dit kan leiden tot tekorten aan mineralen of vitaminen in het lichaam. De gastro-enteroloog, legt uit: “Als het lichaam dit niet meer op eigen kracht kan doen, kan dit leiden tot een hogere mate van bacteriële overgroei, wat een opgeblazen gevoel en diarree kan veroorzaken.”
Uiteindelijk komt het overgebleven voedsel in de dikke darm terecht. De hele darm fungeert als een spierbuis die voedsel in één richting verplaatst. Als de spierkracht van de darmen afneemt, blijft voedsel langer in het lichaam, wat resulteert in een verhoogd risico op constipatie bij oudere mensen. Constipatie gaat vaak gepaard met gasvorming, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Wat je hier aan kan doen? Je leest het op de volgende pagina.