De risico’s van recirculatie in de winter
In de winter of op koude dagen is het beter om de recirculatieknop niet of slechts heel kort te gebruiken. Als er geen verse lucht in de auto komt, neemt het koolstofdioxidegehalte toe, zeker als je ook de verwarming aan hebt. Dit kan leiden tot vermoeidheid en een tragere reactiesnelheid. In het ergste geval kun je zelfs een CO₂-vergiftiging oplopen, die symptomen als overgeven en duizeligheid kan veroorzaken. Ook wordt de lucht in de auto vochtiger, wat ertoe leidt dat je voorruit, tegen de algemene opvatting in, nog meer beslaat.
Wanneer is recirculatie wél handig?
Natuurlijk is de recirculatieknop niet voor niets in auto’s geplaatst. Er zijn twee situaties waarin deze knop handig kan zijn:
- Als je door een lange tunnel rijdt en wilt voorkomen dat uitlaatgassen van buiten in de auto komen.
- Op een bijzonder hete dag, om de koele lucht van de airco sneller in de auto te verspreiden.
Hoe voorkom je beslagen ruiten?
Wat is dan de beste manier om snel van een beslagen voorruit af te komen? Zet je verwarming aan en richt het ventilatiesysteem op de ruit. Open vervolgens kort een raam om de vochtige lucht te laten ontsnappen. Met deze methode kun je binnen enkele minuten veilig wegrijden.
Door deze tips te volgen, zorg je voor een veiligere en comfortabelere rijervaring tijdens koude ochtenden. Vergeet niet, veiligheid gaat altijd voor!