Home Huishouden Plotseling lieveheersbeestjes in huis? Hier komt het door (en zo kom je er vanaf)

Plotseling lieveheersbeestjes in huis? Hier komt het door (en zo kom je er vanaf)

De winter staat voor de deur, en met de dalende temperaturen beginnen talrijke lieveheersbeestjes hun zoektocht naar een warme plek om te overwinteren. Het kan gebeuren dat deze schattige insecten per ongeluk je woning of appartement binnenkomen. Hoewel dit over het algemeen geen ernstige zorg is, zijn hier enkele nuttige tips voor het omgaan met lieveheersbeestjes in je huis, terwijl je hun welzijn intact houdt.

Zoeken naar een warm onderkomen voor de winter

Gedurende de maanden oktober en november starten lieveheersbeestjes jaarlijks hun zoektocht naar een geschikte overwinteringslocatie. Ze verzamelen zich vaak in groepen, aangetrokken door soortgelijke omstandigheden, op zoek naar een warme plek of een passende schuilplaats. Het is niet ongewoon om in deze tijd van het jaar een groot aantal van deze insecten te zien rondkruipen op de gevels van huizen, op balustrades of langs raamkozijnen. Meestal betreft het de Aziatische lieveheersbeestjes, die nu vaker in Nederland voorkomen dan de inheemse soorten.

Omgaan met lieveheersbeestjes in je huis

Lieveheersbeestjes zijn een zegen voor het milieu en vormen geen risico voor de mens. Echter, wanneer een grote groep van deze beestjes zich in je huis nestelt, kan dit voor ongemak zorgen. Vaak zijn deze insecten gewoon verdwaald, omdat ze eigenlijk de voorkeur geven aan donkere, afgelegen ruimtes. Als je bijvoorbeeld problemen ondervindt met lieveheersbeestjes bij je raamkozijnen, is het soms onvermijdelijk dat ze naar binnen komen wanneer je het raam opent. Er zijn echter een aantal methoden om met hen om te gaan zonder ze te schaden. Ontdek meer op de volgende pagina.

play-sharp-fill