Kruisbesmetting door rauwe kip te wassen
Het probleem met het wassen van je kip zit hem in de kruisbesmetting. De kans hierop is veel groter als je de gevogelte gaat wassen voor het koken. Je kan natuurlijk denken: wat is de kans hier nou precies op? Probeer jezelf dan maar eens voor ogen te houden hoeveel water er elders terecht komt als je de afwas doet. Dit gebeurt als je de kip wast ook, maar dan met (soms zelfs levensgevaarlijke) bacteriën die in de rondte vliegen.
Welke bacteriën vind je in rauwe kip?
Over het algemeen vind je bacteriën overal, maar de meeste zijn niet zo schadelijk voor mensen. Er zijn echter wat exemplaren die je wel goed ziek kunnen maken. In de kip zijn dat Salmonella en Campylobacter. Val je onder een kwetsbare groep (ouderen, mensen met een chronische ziekte) dan heb je nog meer kans om ziek te worden van deze bacteriën.
Hoe maak je de kip dan bacterievrij
Dit is heel simpel: door je kip goed klaar te maken. De hitte van het koken of bakken zorgt ervoor dat de bacteriën allemaal doodgaan. Wil je zeker weten dat je kip goed heet is voor consumptie? Gebruik dan een vleesthermometer. Een goed exemplaar kost tussen de 10 en 15 euro, maar zo weet je zeker dat al je vlees goed is verhit. Wel zo een prettig idee en je hoeft jezelf ook geen zorgen te maken over Salmonella in je kleding, aan je handen en op random plekken in de keuken.
Bron: Cleveland ClinicÂ
Wat vind jij? Moet je rauwe kip wel wassen of juist niet? Deel je mening in de comments!Â