De oorzaak van fibromyalgie is tot op heden onbekend. Onderzoek heeft geen afwijkingen in spieren en gewrichten aangetoond bij mensen met deze aandoening. Het is geen ontstekingsziekte en hoewel het vaker voorkomt in bepaalde families, lijkt het niet erfelijk te zijn. Wetenschappers vermoeden dat de oorzaak in de hersenen kan liggen, waarbij het mechanisme dat externe prikkels ‘filtert’ verstoord kan zijn, wat leidt tot overgevoeligheid voor omgevingsfactoren. Er zijn ook theorieën dat het lichaam pijn anders verwerkt, maar er is nog geen definitief bewijs voor een van deze hypothesen.
Diagnose van fibromyalgie
Het is uiterst moeilijk om fibromyalgie met zekerheid vast te stellen op basis van symptomen alleen, omdat vergelijkbare klachten voorkomen bij veel andere aandoeningen. Er bestaat geen specifieke test of bloedonderzoek om de diagnose te bevestigen, en zelfs röntgenfoto’s tonen geen afwijkingen.
Er zijn echter internationale richtlijnen ontwikkeld die huisartsen kunnen gebruiken om sneller tot een diagnose te komen. Iemand wordt verondersteld fibromyalgie te hebben als ze voldoen aan de volgende criteria:
- Meer dan drie maanden last van aanhoudende pijn en stijfheid.
- Langdurige klachten van pijn en stijfheid op minstens drie verschillende plekken in het lichaam.
- Pijnlijke plekken in zowel het boven- als onderlichaam, links en rechts, en op meer dan elf van de achttien zogenaamde ‘pijnpunten’.
- Langdurige symptomen die passen bij fibromyalgie, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, stemmingswisselingen of het gevoel van niet uitgerust wakker worden.
Als je huisarts vermoedt dat je fibromyalgie hebt, zal je worden doorverwezen naar een reumatoloog, die gespecialiseerd is in het stellen van deze diagnose.
Behandeling van fibromyalgie
Fibromyalgie is een chronische aandoening die niet kan worden genezen, en er bestaan geen specifieke medicijnen tegen. Het is essentieel om een balans te vinden tussen rust en activiteit. Om te voorkomen dat de symptomen verergeren, is het belangrijk om actief te blijven. Er zijn verschillende therapieën beschikbaar die kunnen helpen om op de juiste manier actief te blijven en de symptomen van fibromyalgie te beheersen, waaronder bewegingstherapieën zoals ergotherapie, hydrotherapie, fysiotherapie, mensendieck- en cesartherapie. Hoewel fibromyalgie zelden volledig verdwijnt, kunnen de symptomen vaak verminderen of gedurende langere periodes verdwijnen. Zijn we belangrijke informatie of een symptoom vergeten? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!