Dagmodus
“Als we naar werk-e-mails kijken, door social media scrollen of iets interessants bekijken, zet dit ons lichaam in de dagmodus,” zegt Wilson tegen Stylist. “Ons lichaam denkt dat we wakker willen zijn om deze taken uit te voeren, dus komen er wekhormonen vrij die ons vermogen om ons voor te bereiden op slaap remmen.” Je kan dus beter niet ‘s nachts op je telefoon kijken.
Slaapfases
Wanneer we ‘s nachts slapen, doorlopen we vier verschillende slaapfases. Het is dus eigenlijk zo dat wanneer je midden in de nacht op je telefoon kijkt, je je lichaam laat weten dat je wakker wilt zijn. Het is in dit geval niet het blauwe licht dat schadelijk is, maar jouw interactie met je telefoon, waardoor je lichaam denkt dat het alert moet zijn. “Wat we met onze telefoon doen, heeft een veel grotere impact dan blauw licht,” aldus Wilson. Die op zijn beurt dus waarschuwt om ‘s nachts niet op je telefoon te kijken. Ook niet voor even!
Hoe erg is het precies om ‘s nachts even op je telefoon te kijken?
Dus hoe erg is het als je ‘s nachts even wakker wordt en op je telefoon kijkt om de tijd te checken? Volgens de slaapexpert heeft dat niet per se een grote impact, zolang je maar geen andere handelingen uitvoert die je lichaam dwingen om wakker te worden, zoals het beantwoorden van een berichtje van een vriend(in). Zelfs die kleine handeling kan je lichaam namelijk al verkeerde signalen geven. Het hangt echter ook af van hoe gevoelig jouw lichaam daarvoor is, aangezien we allemaal verschillende slaapgenetica hebben. De ene persoon kan zich sterk focussen op het gelezen en beantwoorde berichtje, terwijl het de ander gemakkelijk loslaat. Ongeacht of je gevoelig bent voor slapeloosheid, is het de moeite waard om ‘s nachts te overwegen of het echt noodzakelijk is ‘s nachts op je telefoon te kijken.
Bron: Marie ClaireÂ
Kijk jij ‘s nachts ook weleens stiekem op je telefoon als je wakker wordt? Deel het met ons in de reacties op onze Facebookpagina en vergeet dit bericht niet te delen om je vrienden te waarschuwen!Â