We kunnen ons allemaal de eerste schooljaren nog wel herinneren, toen we niet alleen het alfabet leerden, maar ook hoe we de wijzers van een klok moesten lezen.
Misschien weet je nog hoe bijzonder het voelde om je eerste horloge te dragen. Vol trots liet je aan je klasgenoten zien dat je wist hoe laat het was: “Het is vijf over drie!” Maar wat ooit een vanzelfsprekende vaardigheid was, lijkt voor de kinderen van nu een stuk minder gangbaar. In een tijd waarin technologie overal is, lijkt het erop dat ze sneller leren hoe ze een telefoon ontgrendelen dan hoe ze een klok moeten aflezen.
De wereld van vandaag is gevuld met schermen. Smartphones, tablets en laptops zijn niet meer weg te denken, en overal geven ze de tijd weer in cijfers.
Analoge klokken lijken steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen. Waar wij vroeger op onze horloges vertrouwden, zien kinderen nu alleen digitale displays. Het is dan ook geen verrassing dat veel kinderen moeite hebben met het aflezen van een traditionele klok.
In sommige scholen heeft deze ontwikkeling geleid tot praktische aanpassingen. Zo hebben enkele scholen in het Verenigd Koninkrijk analoge klokken vervangen door digitale exemplaren.
Dit gebeurt vooral in klaslokalen waar examens worden afgenomen, zodat leerlingen zich kunnen concentreren op hun werk zonder tijd te verliezen aan het interpreteren van een wijzerplaat. Op die manier blijft alle focus op de toetsen liggen, en hoeven leerlingen zich geen zorgen te maken over hoe lang ze nog hebben.
Toch is het de vraag of we kinderen niet alsnog moeten leren hoe ze de tijd van een analoge klok kunnen lezen. Hoewel digitale technologie overal aanwezig is, zijn analoge klokken nog lang niet verdwenen.
Bekijk de video hier:
Ze hangen op treinstations, aan muren en op andere plekken waar een snelle blik op de tijd handig is. Misschien zijn we te snel overgestapt naar een volledig digitale wereld, of misschien voelen we gewoon een vleugje nostalgie naar een tijd waarin het leren klokkijken een essentieel onderdeel van onze opvoeding was.
Bron: Zelfmaakideetjes