Op kantoor wordt van iedereen verwacht dat ze zich gedragen en de onuitgesproken gedragscodes volgen. Je moet anderen respectvol behandelen, hun persoonlijke bubbel respecteren en ver weg blijven van onbeleefdheid. Dit voorkomt awkward momenten en zorgt ervoor dat je in een goed blaadje blijft staan bij je collega’s. Maar wanneer weet je dat iemand echt te ver is gegaan?
Hier is een verhaaltje dat misschien een beetje licht kan schijnen op deze kwestie. Het gaat over een schoonmaakster en een verdwaald tonijnbroodje dat haar haar baan kostte. Laten we eens dieper in deze zaak duiken.
In Engeland vond er een incident plaats met een vrouw van 39 jaar, Gabriela geheten, die werkte voor een schoonmaakbedrijf. Ze had al twee jaar het kantoor van een advocatenbureau schoongemaakt toen ze iets deed wat haar werkgever absoluut onacceptabel vond. Wat deed ze dan? Na een belangrijke vergadering in het kantoor, waar vaak eten wordt achtergelaten, ontdekte Gabriela een tonijnbroodje dat niemand had opgeëist. Zonder enige aarzeling, at ze het broodje op. Haar bazen waren alles behalve geamuseerd door deze actie.
Wanneer het eten van een broodje je je baan kost
Het is niet ongewoon dat er na vergaderingen of evenementen op kantoor wat eten overblijft. Veel wordt er gepraat over het voorkomen van voedselverspilling, een belangrijk en sensitief onderwerp. Maar het lijkt erop dat ook hier grenzen aan zijn. Dit hele gedoe begon toen Gabriela besloot een broodje te eten dat anders waarschijnlijk in de prullenbak was beland.
Haar werkgever beschouwde dit als diefstal en was razend. Volgens hen had Gabriela geen enkel recht om het broodje te nemen en te eten. Hoewel de managers van het advocatenbureau verklaarden dat het voor hen geen probleem was en dat het ontslag van Gabriela overdreven was, hield het schoonmaakbedrijf voet bij stuk.
De grote vraag is of deze beslissing terecht was. Het schoonmaakbedrijf bleef bij hun standpunt: Gabriela moest vertrekken. Deze beslissing viel bij veel mensen verkeerd, wat leidde tot verschillende protesten. Het lijkt erop dat werknemers van schoonmaakbedrijven vaker eindigen met beëindigde contracten om twijfelachtige redenen.
Het opeten van een broodje lijkt misschien een kleine overtreding, maar in dit geval werd er een grens getrokken. Gabriela had geen permissie, geen legitieme reden, en toch werd ze ontslagen. Maar is dit gebruikelijk?
Veel mensen waren het niet eens met deze beslissing, wat leidde tot meerdere protesten. Wat vind jij? Was het ontslag van Gabriela overdreven, of was het de juiste beslissing?