PostNL mag in de toekomst twee dagen de tijd nemen voor het bezorgen van brieven. Op dit moment geldt nog een bezorgtijd van 24 uur, maar het lukt vaak niet om de post op tijd te leveren. Het ministerie van Economische Zaken heeft daarom besloten deze wijziging, die waarschijnlijk in 2026 ingaat, door te voeren.
Dit betekent dat een brief die op woensdag in de brievenbus wordt gedaan, uiterlijk vrijdag bij de ontvanger moet zijn. De huidige Postwet zal hiervoor worden aangepast om deze langere bezorgtijd mogelijk te maken.
Voor bepaalde soorten post, zoals medische zendingen en rouwpost, blijft de bezorging binnen 24 uur verplicht. Dit geldt zes dagen per week, van maandag tot en met zaterdag. De maatregel heeft dus geen invloed op deze gevoelige postsoorten.
De wijziging is ingegeven door de stijgende kosten van dagelijkse postbezorging. Het aantal verzonden brieven is de afgelopen jaren flink afgenomen, wat betekent dat de kosten per bezorgde brief relatief gezien flink zijn toegenomen. Hierdoor is het duurder geworden om dagelijks post te bezorgen.
Al eerder, zo’n tien jaar geleden, werd de postbezorging teruggeschroefd van zes dagen per week naar vijf. De maandag werd toen geschrapt als bezorgdag. De nieuwe aanpassing bouwt hierop voort en biedt PostNL meer ruimte om de post efficiënter te bezorgen.
Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken legt uit waarom deze aanpassing noodzakelijk is. Hij benadrukt dat consumenten recht hebben op een betrouwbare, betaalbare en toegankelijke postvoorziening. De betrouwbaarheid van de postbezorging is de afgelopen jaren echter flink afgenomen, en dit baart zorgen. Daarom wordt deze maatregel nu doorgevoerd om de situatie te verbeteren.
Met deze nieuwe regeling hoopt het ministerie de postbezorging beter af te stemmen op de huidige behoeften en omstandigheden. PostNL krijgt zo meer tijd om brieven te bezorgen zonder dat dit ten koste gaat van de dienstverlening.
Het is nog onduidelijk of deze wijziging op termijn ook zal leiden tot verdere aanpassingen in het postbezorgsysteem.