Home Huishouden SUPERTIP: Slotenmaker onthuld groot geheim: “Collega’s gaan boos worden”

SUPERTIP: Slotenmaker onthuld groot geheim: “Collega’s gaan boos worden”

Tips om een afgebroken sleutel in het slot er zelf uit te krijgen!

Het lijkt een onmogelijke opgave om een afgebroken sleutel in het slot zelf te kunnen verwijderen. Toch is niets minder waar. De volgende methodes worden zelf toegepast door slotenmakers en zijn dan ook veilig uit te proberen mocht je sleutel in het slot zijn afgebroken.

Situatie 1: Een klein stukje van de afgebroken sleutel steekt uit het slot

Wanneer er nog een klein stukje van de sleutel uit het slot steekt, kun je het slot smeren met olie of een spuitbus met WD-40. WD-40 is handig vanwege het langwerpige tuitje dat perfect is voor deze onwijs lastige klus. Breng voorzichtig wat olie aan in het slot, tussen de cilinder en de sleutel. Het is veilig om een redelijke hoeveelheid te gebruiken. Gebruik vervolgens een tang of pincet om het afgebroken stukje sleutel uit het sleutelgat te trekken.

Situatie 2: De afgebroken sleutel is niet meer te zien in het slot

Als de sleutel te ver is afgebroken en je deze ook niet meer kan zien, dan zijn er enkele trucjes die je kunt proberen om de afgebroken sleutel uit het slot te verwijderen. Gebruik een sterke magneet om het restant uit het slot te trekken. Als je geen magneet bij de hand hebt, kun je ook proberen het restant van de sleutel te verwijderen met een pincet of een rechtgebogen paperclip. Als dit niet lukt, druppel dan een beetje secondelijm op het andere deel van de sleutel en druk de twee helften weer tegen elkaar. Wees voorzichtig met de hoeveelheid lijm, aangezien dit het slot permanent kan beschadigen. Op dit punt kan je alsnog de slotenmaker bellen en dit proberen we dus te voorkomen. Trek de sleutel voorzichtig uit het slot.

Situatie 3: Gebruik een zaagblad

Deze methode kan je zeker helpen! Neem een klein zaagblad van een decoupeerzaag, bij voorkeur een dun metaalzaagblad met fijne tanden. Knip met een tang het zaagblad door, zodat het uiteinde tanden heeft en niet glad is. Zorg ervoor dat er aan het uiteinde een groot stuk tand zit.

Hoe ga je te werk?

Houd het zaagblad vast met de tanden naar je toe. Steek het zaagblad voorzichtig in het slot. Op deze manier creëer je een hengeltje waarmee je de sleutel uit het slot kunt vissen. Beweeg het zaagblad op en neer en naar je toe om de sleutel uit het slot te schuiven. Heb geduld en je zult merken dat de afgebroken sleutel uiteindelijk uit het slot komt!

Deur open

Vergeet niet om, als je de deur eenmaal geopend hebt en je de afgebroken sleutel uit het slot heb weten te krijgen, een reservesleutel op te halen. Heb je deze niet? Laat dan zo snel mogelijk een nieuwe sleutel maken met de twee delen van de gebroken sleutel. Heb je dit niet? Bel dan alsnog een slotenmaker om je sloten te laten vervangen. Succes!

Wist jij dat je zelf een afgebroken sleutel kan vervangen? Deel het met ons in de reacties op onze Facebookpagina en laat weten hoe jij dit zou oplossen! 

 

 

play-sharp-fill