Kogelspin
Laten we eens praten over uiterlijk. Deze kogelspin lijkt verraderlijk veel op de beruchte zwarte weduwe. We weten allemaal dat de zwarte weduwe geen lieverdje is. Met een grootte van maar liefst 3,8 centimeter (inclusief poten) kan ze flink bijten en ernstige gevolgen veroorzaken. Daarom krijgen we nu te maken met de valse weduwe. Het lijkt erop dat ze een identiteitscrisis hebben, maar dat maakt ze niet minder gevaarlijk. Peter van Helsdingen, onze eigen spinnenexpert van Naturalis Biodiversiteits Centrum en Kenniscentrum Insecten (EIS), waarschuwt ons. Hij zegt dat we ons moeten voorbereiden op een nieuwe realiteit. Een realiteit waarin je niet zomaar een spin die je in huis tegenkomt met blote handen kunt oppakken. Oh nee, mijn vrienden, dat is verleden tijd.
Symptomen beet
Deze kogelspin, zoals de valse wolfspin, rent niet weg van gevaar. Nee, ze komt recht op je af en bijt zonder pardon. In het afgelopen jaar zijn er meer dan tweeduizend meldingen geweest van bijtincidenten. En dat is maar liefst drie keer zo vaak als het jaar ervoor. Ze zijn in opmars, net als de Aziatische hoornaar en de kogelspinnen. Het lijkt erop dat de natuur een gevaarlijk spelletje met ons speelt. Nu, laten we eens praten over die beten. Spinnenbeten kunnen net zo pijnlijk zijn als een wespensteek. Gelukkig zijn de meeste spinnenbeten niet gevaarlijk. Maar hier komt het: de beten van de kogelspin kunnen behoorlijk ernstige symptomen veroorzaken. Denk aan blaarvorming, spierspasmen, (hoofd)pijn, koorts, zweten en een algemeen gevoel van malaise dat dagenlang kan aanhouden. Dus als je dacht dat een spinbeet iets was om lichtzinnig over te doen, think again!
Hoe komen ze in Nederland?
Maar waar komen deze spinachtige schepsels vandaan? Nou, ze reizen mee met groente en fruit, alsof ze stiekem willen genieten van een welverdiende vakantie. Terwijl wij nietsvermoedend onze boodschappen doen, sluipen zij onze huizen binnen. In het buitenland worden bijna alle kogelspinnen valse weduwen genoemd. Ze lijken immers sprekend op de zwarte weduwe. Maar hier in Nederland geldt dat alleen voor de Steatoda paykulliana. Een spin die zich ook weleens verstopt tussen groente en fruit, en zelfs met caravans meereist. Ze hebben smaak, die kogelspinnen.
Niet aanraken
Volgens Van Helsdingen is het slechts een kwestie van tijd voordat deze spin definitief zijn intrek neemt in Nederland, net zoals de Aziatische hoornaar dat lijkt te doen. We moeten ons er maar bij neerleggen, mijn vrienden. Het klimaat en het ontbreken van natuurlijke vijanden zorgen ervoor dat deze spinnenpopulatie ongegeneerd blijft groeien. De natuur is een eigenzinnige dame, en ze houdt geen rekening met onze angsten. Dus wen er maar aan, wees voorzichtig en denk twee keer na voordat je een onbekende spin oppakt. Het is een jungle daarbinnen, letterlijk en figuurlijk!
Bron: AD
Welke spinnenliefhebber moet nu nog weten van dit bizarre nieuwtje? Deel het met ons in de reacties op onze Facebookpagina!