Home Video Van stekende pijnen tot altijd koude voeten: dit zijn de symptomen van etalagebenen!

Van stekende pijnen tot altijd koude voeten: dit zijn de symptomen van etalagebenen!

Heb je ooit gemerkt dat je vroeger veel verder kon lopen zonder pijn in je benen, maar dat je nu al snel krampen en steken voelt? Als je tijdens het wandelen steeds moet stoppen vanwege de pijn, zou het kunnen zijn dat je last hebt van etalagebenen. Deze aandoening kan erg pijnlijk en vervelend zijn, maar er zijn behandelingen beschikbaar. In dit artikel zullen we bespreken wat etalagebenen zijn, welke symptomen ze veroorzaken en hoe ze behandeld kunnen worden.

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen, ook wel bekend als claudicatio intermittens, ontstaan wanneer de slagaders naar of in je benen vernauwd raken. Deze vernauwing zorgt ervoor dat er minder bloed en dus minder zuurstof naar de spieren in je benen stroomt. Dit leidt tot pijn en krampen, vooral na het lopen van een afstand. Vaak verdwijnt de pijn snel als je even stilstaat, wat kan lijken alsof je in elke etalage wilt kijken, vandaar de naam ‘etalagebenen’.

Oorzaken van etalagebenen

Etalagebenen worden meestal veroorzaakt door vernauwing van de slagaders als gevolg van verkalking en vetafzetting in de wand van de slagaders. Deze aandoening, arteriosclerose genaamd, is vaak gerelateerd aan veroudering. Risicofactoren voor etalagebenen zijn onder andere overgewicht, hoog cholesterol, roken en hoge bloeddruk. Genetische aanleg kan ook een rol spelen. Lees op de volgende pagina wat de symptomen + behandeling van etalagebenen zijn.

play-sharp-fill