De befaamde Japanse psychologieprofessor Akiyoshi Kitaoka heeft een uitmuntende vaardigheid ontwikkeld in het scheppen van optische illusies die het brein in verwarring brengen en zelfs het vermogen hebben om te laten zien wat er niet werkelijk in een afbeelding aanwezig is. Hierom heeft hij ervoor gekozen om een afbeelding van aardbeien te delen op zijn Twitter-profiel. Het is echter jammer dat er iets opmerkelijks aan de hand lijkt te zijn: de aardbeien lijken grijs te zijn in plaats van rood. Maar wat is nu de daadwerkelijke kleur van deze vruchten?
2色法によるイチゴの錯視。この画像はすべてシアン色(青緑色)の画素でできているが、イチゴは赤く見える。
Strawberries appear to be reddish, though the pixels are not. pic.twitter.com/Ginyhf61F7
— Akiyoshi Kitaoka (@AkiyoshiKitaoka) February 28, 2017
Op het eerste gezicht lijken de aardbeien inderdaad grijs van tint. Bij nader onderzoek echter, beginnen ze plotseling van kleur te veranderen naar rood. De verklaring hiervoor is eigenlijk vrij eenvoudig. Onze hersenen nemen de afbeelding waar en proberen geleidelijk aan de foto te correleren met onze herinnering aan het object in kwestie. Juist om deze reden, zelfs wanneer we aanvankelijk grijze vruchten zien, beginnen onze ogen ze langzaam te interpreteren als rood.
De professor verklaarde dat de aardbeienillusie tot stand komt door gebruik te maken van de tweekleuren-methode. Hoewel alle pixels in de afbeelding een blauwgroene kleur hebben, zullen de aardbeien eruitzien als rood. Ondanks het ontbreken van rode pixels, vertonen de aardbeien een rode gloed. Dit fenomeen ontstaat doordat onze hersenen voortdurend proberen om de afbeelding te associëren met wat ze kennen, waardoor ze de ware kleuren van de vruchten herstellen.
Welke kleur hebben de aardbeien volgens uw waarneming op de foto?