Wanneer steekt een wesp
Een wesp steekt vooral als deze zich bedreigd voelt. Het nadeel van het wespenseizoen is dan weer dat de wespen veel meer honger hebben. De beestjes zijn dan stukken agressiever en zullen dan ook sneller prikken.
Wat gebeurt er na een wespensteek
Een wesp kan in tegenstelling tot een bij, zo vaak steken als hij wil. Dit komt omdat de angel van een wesp geen weerhaken heeft. Via de angel laat de wesp een giftige stof in het lichaam achter. De huid rond de steek wordt rood, zwelt op en is onwijs pijnlijk. In sommige gevallen treedt er een heftige, allergische reactie op.
Waarom het gif uitzuigen geen nut heeft
Onze eerste instinct is het ‘uitzuigen van het gif’ nadat een wesp gestoken heeft. Toch heeft dit vrij weinig nut. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je het gif dat al in je huid zit er niet meer uit kan zuigen. Sterker nog: iemand met een (nog niet ontdekte) wespen allergie kan door in aanraking met het gif te komen alsnog een reactie krijgen. Des te meer reden om dit gewoon niet te doen!
Wat moet je dan wel doen na een wespensteek?
Kijk goed of er geen angel meer in de wond zit. Deze moet je eerst verwijderen. Doe je dit niet dan blijft deze gif in de wond pompen. Dit kan extreem pijnlijk zijn.
Is de angel verwijderd? Leg dan een nat compres of een coldpack op de aangedane plaats. Je kan ook een verkoelende zalf gebruiken, zoals Aloë Vera.
Bel het ziekenhuis in de volgende gevallen:
- Als er sprake is van een een wespensteek in de mond of keel
- Er sprake is van een allergische reactie. Je herkent dit door extreme zwelling rond de plek, duizeligheid en algeheel grieperig/ koortsig gevoel. Snel handelen is in zo een situatie heel belangrijk. Bel dus altijd 112.
Wat is jouw tip tegen een wespensteek? Deel het met ons in de comments!Â