Zelfscankassa’s zijn zo goed als overal te vinden. Iedere supermarkt heeft wel een paar blokken van deze snelle kassa’s staan. Een lust of een last? De meningen zijn erover verdeeld. Zo zijn er genoeg mensen die van mening zijn dat een zelfscankassa helemaal niet sneller is, het een hoop persoonlijk contact ontneemt en het gewoon overall vreselijk is.Â
Een van de nadelen van de kassa’s zijn de eeuwige ‘steekproef-controles’. Het afnemen van steekproeven doet je vermoeden dat dit geheel willekeurig gaat. Oftewel: Soms heb je geluk en soms moet je even wachten, omdat een winkelmedewerker jouw tas gaan controleren. Toch lijkt het iets anders in elkaar te zitten. Er is namelijk wel degelijk een reden waarom jij altijd de Sjaak bent als het aankomt op de beruchte steekproef controles.
Onderzoek
De NRC is degene die het opviel dat bepaalde mensen wel heel vaak worden gecontroleerd. Ze begonnen dan ook een onderzoek naar de reden. Waarom worden sommige mensen er zoveel vaker uitgepikt dan de ander?
Producten
Iedere winkel kan zijn eigen regels bepalen in het systeem van de zelfscankassa om zo te bepalen of iemand een steekproef krijgt. De computer geeft in zo een geval een seintje aan het personeel, waardoor je dus wordt gecontroleerd. Er is zelfs een top 10 van de meest gestolen producten. Als winkelier kan je deze in het systeem invoeren, waardoor je dus sowieso gecontroleerd wordt als je een van deze items in je mandje hebt. Ook bepaalde combinaties schijnen ‘hot’ te zijn voor dieven. Denk aan scheermesjes met scheerschuim. Als je maar een van de twee artikelen hebt gescand, dan komt er automatisch iemand kijken of je niet toevallig het andere item nog in je mandje hebt liggen.
Shoptijd
Ook de winkeltijd schijnt het ‘steekproef-alarm’ nog weleens te triggeren. Op het moment dat jij je handscanner pakt gaat de tijd in. Ben je overdreven lang in de winkel blijven hangen? Dan ziet het systeem je al snel als potentiële winkeldief. Om deze reden wordt je er waarschijnlijk ook uitgepikt.
Bron: LibelleÂ
Wist jij dat de steekproeven helemaal niet zo random zijn? Deel het met ons in de reacties!Â