De komende dagen blijft het nog koud met matige vorst in de nachten. Op sommige plekken kan het zelfs zo koud worden dat er een dun laagje ijs ontstaat. Na het weekend kan er mogelijk geschaatst worden op ondergelopen weilanden of opgespoten skeelerbanen.
De wind waait voorlopig nog uit het oosten en voert koude lucht uit Oost-Europa aan. Dit zorgt ervoor dat de nachten helder en ijzig worden. In het noordoosten, waar nog sneeuw ligt, kan de temperatuur dalen tot wel -10 graden. Ook overdag blijft het fris.
Ondanks de koude lucht die aangevoerd wordt, blijven ijsdagen uit. De zon in februari is krachtig genoeg om de temperatuur overdag iets op te krikken. Hierdoor wordt het overdag zo’n 4 graden. Alleen in het noordoosten blijft het mogelijk iets kouder dan in de rest van het land.
De strenge winters van vroeger lijken steeds minder voor te komen. Een van de oorzaken hiervan is klimaatverandering. In de gebieden waar onze koude lucht vandaan moet komen, heerst simpelweg geen strenge vorst meer. Dit zorgt ervoor dat het hier minder extreem koud wordt.
In de ochtenden kan het op sommige plekken nog ijskoud zijn. In Woensdrecht werd het vrijdagochtend bijvoorbeeld al -6,6 graden. Aan de grond werd lokaal zelfs een temperatuur van -10 graden gemeten. Dit zorgt voor een echte winterse sfeer in de vroege uurtjes.
Vanaf woensdag verandert het weerbeeld echter drastisch. De wind draait naar het zuiden of zuidwesten, waardoor zachte lucht vanuit Spanje wordt aangevoerd. De vorst verdwijnt snel en de middagtemperaturen zullen al in de dubbele cijfers uitkomen. Dit zorgt voor een grote overgang van winter naar lente.
Voor vrijdag en het weekend worden temperaturen rond de 14 graden verwacht. In sommige berekeningen worden zelfs waarden van 15 of 16 graden voorspeld in De Bilt. In het zuiden van het land kan de temperatuur mogelijk oplopen tot 17 graden. Dit zou uitzonderlijk vroeg zijn.
Zo’n vroege lentedag komt niet vaak voor in februari. Mocht de temperatuur in De Bilt daadwerkelijk boven de 15 graden uitkomen, dan zou dat officieel de eerste lentedag van het jaar zijn. Dat is opmerkelijk vroeg en laat zien hoe sterk de temperatuur kan schommelen.
Ondanks de oplopende temperaturen is het nog de vraag of het ook echt lenteachtig zal aanvoelen. De bewolking neemt namelijk toe en er is kans op regen. Hierdoor is het nog onzeker of het aangenaam terrasweer wordt, of dat de warmte slechts kortstondig is.
De kans op een weersomslag wordt steeds groter. Op basis van de huidige modellen wijst 90 procent van de berekeningen op een zachter weertype met temperaturen tussen de 10 en 15 graden. Ongeveer 20 procent van de berekeningen laat de temperatuur zelfs oplopen tot 15 graden of nog hoger.
Of de voorspelde warmte daadwerkelijk doorzet, blijft onzeker. Omdat de weersverandering nog enkele dagen vooruit ligt, moet er een slag om de arm worden gehouden. Wel is duidelijk dat de winterse kou verdwijnt en dat een periode met duidelijk zachter weer in aantocht is.
Mensen die uitkijken naar het voorjaar kunnen zich alvast verheugen op de eerste zachte dagen. Mocht de zon doorbreken, dan kan het zelfs even heerlijk aanvoelen. Maar zolang de bewolking overheerst, zal het lentegevoel wellicht nog even op zich laten wachten.
Ondanks de zachtere temperaturen blijft het belangrijk om de voorspellingen in de gaten te houden. Kleine verschuivingen in de windrichting kunnen namelijk invloed hebben op hoe warm het uiteindelijk wordt. Maar voorlopig lijkt het erop dat we een voorproefje van de lente krijgen.
De komende dagen wordt het dus nog flink koud, maar vanaf woensdag kunnen de temperaturen ineens flink stijgen. Met een beetje geluk breekt de zon af en toe door en wordt het zelfs even terrasweer. De winter lijkt hiermee langzaam maar zeker plaats te maken voor de lente.
Bron: Hart van Nederland