n het buitenland heeft Nederland soms te maken met negatieve percepties, en een deel daarvan is te wijten aan de traditie van ‘Zwarte Piet’. Wanneer buitenlandse mensen een afbeelding van Zwarte Piet zien, wordt er vaak meteen geroepen dat het ‘blackface’ is, zonder de context te begrijpen dat de zwarte gezichten worden verklaard door roet uit de schoorsteen. Hierdoor komt Nederland vaak al op achterstand in het gesprek over dit onderwerp.
Laten we even teruggaan naar 1988, toen de Nederlandse voetballer Ruud Gullit een nationale held was. Destijds wilden bijna alle Nederlanders op hem lijken. Mensen schminkten hun gezicht zwart en droegen petjes met dreadlocks, geïnspireerd door zijn kenmerkende uiterlijk. Dit werd gezien als een vorm van bewondering en respect voor Gullit en zijn prestaties op het voetbalveld.
Tijdens grote voetbaltoernooien zien we nog steeds fans die zich verkleden als Ruud Gullit om hun steun voor het Nederlandse team te tonen. Ze dragen rastapruiken en Gullit-shirts, en dit wordt vaak gezien als een vrolijke ode aan een van de iconen van het Nederlandse voetbal. Helaas wordt deze uiting van support niet altijd begrepen door mensen buiten Nederland.
Recentelijk is er ophef ontstaan over drie Oranje-supporters die tijdens een wedstrijd tegen Polen verkleed waren als Ruud Gullit. Naast de typische Gullit-attributen hadden zij ook hun gezichten zwart geschminkt. Dit zorgde voor veel negatieve reacties op sociale media, waar kijkers vol afschuw reageerden op wat zij zagen als een ongepaste actie. Voor veel Nederlandse fans is het echter simpelweg een uiting van respect en nostalgie, zonder enige racistische intentie.
Bij de uitzending van de NOS merkte presentator Gert van ‘t Hof al op dat er veel rastapruiken en Gullit-shirts te zien waren op de tribunes van het stadion. Toch trokken de drie fans die hun gezichten zwart hadden geschminkt de meeste aandacht en kritiek. Wat voor sommigen een eerbetoon lijkt, kan door anderen worden gezien als gevoelig en controversieel.
NO FUCKING WAY IN BIG 2024 ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜ pic.twitter.com/33s2LOpAY8
— Hennything Goes (@HennythiingGoes) June 16, 2024
Het incident herinnert ons eraan dat culturele uitingen en symbolen heel verschillend kunnen worden geïnterpreteerd, afhankelijk van de context en de toeschouwer. Het benadrukt het belang van bewustzijn en begrip van hoe onze acties worden waargenomen door anderen, zowel binnen als buiten onze eigen cultuur.
Wat vind jij van het kostuum van deze fanatieke oranjefans? Deel het met ons in de reacties op onze Facebookpagina!Â