Als je vermoedt dat je een verzakking hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. Deze kan onderzoek doen om de verzakking vast te stellen. Het kan gaan om een gynaecologisch onderzoek, inwendig (vaginaal) onderzoek of echoscopisch onderzoek naar de baarmoeder en eierstokken.
Behandeling van een verzakking
Afhankelijk van het type verzakking, de ernst van de klachten en je persoonlijke voorkeuren, zal een geschikte behandeling worden gekozen. In sommige gevallen kan een verandering in levensstijl, zoals afvallen of stoppen met roken, helpen om de druk op de bekkenbodem te verminderen.
Fysiotherapie kan worden aanbevolen om de spieren rondom het bekken te versterken. Een vaginale ring (pessarium) kan worden gebruikt om een verzakte blaas of baarmoeder op de juiste plaats te houden. Deze ring blijft in de vagina zitten en is niet voelbaar.
Bij ernstige verzakkingen kan een operatie nodig zijn. Bij een verzakking van de blaas of darmen kan de vaginawand worden versterkt met weefsel uit je eigen lichaam. Bij een baarmoederverzakking kan de baarmoeder aan een stevige band in het bekken worden bevestigd. In sommige gevallen kan de baarmoeder worden verwijderd. Als de verzakking blijft terugkeren, kan een operatie met kunststofmateriaal worden overwogen.
Het is belangrijk om na een behandeling de druk op je bekkenbodem te verminderen, ongeacht de gekozen behandeling. Het is ook mogelijk om een andere behandeling te proberen als de eerste niet het gewenste resultaat oplevert. Er is geen ’te laat’ voor behandeling, en de kans dat een behandeling helpt blijft hetzelfde. Blijf open communiceren met je arts en bespreek je zorgen en wensen, zodat samen de beste aanpak kan worden gekozen.