Hoe vaak maak jij je kliko(‘s) schoon? Dit klusje staat bij de meeste mensen vast niet hoog op het prioriteitenlijstje. We houden die klep liever dicht dan open…
Met de lente en de zomer in aantocht is het een goed idee om je kliko een onderhoudsbeurt te geven. Dit voorkomt extra ranzigheid als het warmer wordt en ongedierte op jouw exotisch ruikende kliko afkomt. Daarom geeft Radar je nog wat handige tips:
Verzamel (groene) zeep, heet water en een lange bezem. De kliko is een grote bak, dus bereid je voor op een flinke schoonmaakbeurt. Zorg ervoor dat je groene zeep, heet of kokend water en een bezem met een lange steel bij de hand hebt. Gebruik een borstel die niet al te hard is, omdat je daarmee het vuil niet goed wegkrijgt. Een zachte borstel is ideaal om mee te poetsen.
Gooi nu een flinke scheut zeep de container in en volg met een paar goede emmers warm of kokend water. Probeer ook de randen van de kliko meteen mee te pakken, zodat het grove vuil op de bodem in de plas water en zeep terechtkomt. Laat de zeep even inwerken. Beweeg de kliko heen en weer, zodat het mengsel goed mixt met het vuil.
Nu is het tijd voor het echte werk. Afhankelijk van je lengte kan het handig zijn om een krukje bij te pakken of om de kliko op z’n kant te leggen. Nu de zeep het vuil heeft losgeweekt, kun je met de bezem aan de gang. Poetsen, poetsen, poetsen!
Spoel goed na. Laat het water uit de kliko stromen en spoel nog een keer na. Gebruik idealiter een tuinslang, maar pas op met een hogedrukspuit, want deze kan het plastic van de kliko beschadigen.
Een tip die niet echt in het stappenplan thuishoort, maar die we wel mee willen geven: je kunt ook een bedrijf inhuren, mocht je dit klusje echt niet zien zitten. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je er simpelweg nooit aan toekomt of geen plek hebt om je kliko uitvoerig schoon te maken.
De kosten van een schoonmaakbedrijf hangen af van de gemeente waar je woont en hoe vaak de container gereinigd wordt. Zo kun je ervoor kiezen om het elke maand te laten doen of gewoon een keer per jaar. Een kleine zoektocht op Google geeft je genoeg resultaten!
Voorkomen is beter dan genezen. Hopelijk heb je inmiddels een brandschone kliko na al dat harde geboen of door iemand in te huren. Wil je voorkomen dat je dit vaker moet doen? Wees dan bewuster met hoe je omgaat met je afval. Eierschalen, koffiedik, bananenschillen en theezakjes kun je recyclen en hoef je niet weg te gooien.
Daarnaast kun je oude kranten of speciale biologisch afbreekbare afvalzakken onderin de kliko leggen. Deze zorgen voor vochtopname en houden het ergste vuil weg.
Denk na over de plek waar je de afvalbak neerzet; hou deze bijvoorbeeld uit de brandende zon. Tot slot: een takje klimop weert maden uit je bak en een panty of ander oud kledingstuk met mottenballen houdt de meeste vliegen weg!