Home Gezin Expired: Brandweermannen waarschuwen voor dit gevaarlijke apparaat. Herken jij het?

Expired: Brandweermannen waarschuwen voor dit gevaarlijke apparaat. Herken jij het?

Brandpreventie is een van de speer punten van brandweerlieden over de hele wereld. De 5 brandpreventie tips in dit artikel komen rechtstreeks van de brandweer en vragen jouw nadrukkelijke aandacht voor brandgevaar om zo je bewustzijn te vergroten.

1. Wasdroger (Dit apparaat kan dus gevaarlijk zijn!)
Maak er een gewoonte van om na iedere droogcyclus het pluizenfilter in je wasdroger schoon te maken. Anders kun je weleens voor een gevaarlijke verrassing komen te staan. Wanneer de droger warm wordt en er veel stofresten in het pluizenfilter en ventilatie zitten, kan de wasdroger zodanig warm worden er een vonk kan ontstaan wat tot een gevaarlijke brand kan leiden. Jaarlijks zijn er 2.900 branden door wasdrogers die naar schatting 5 doden, 100 gewonden en 35 miljoen aan schade veroorzaken. In de herfst- en wintermaanden doen zich vaker wasdroger branden voor, met een piek in januari. Het is belangrijk dat je de pluizenfilter na elke beurt schoon maakt en de achterkant van de was machine stofvrij maakt.

2. Stekkerdoos
Wees voorzichtig met versleten of kapotte verlengkabels of stekkerdozen voordat je er elektrische apparaten insteekt. Leg geen kabels onder deuren of tapijten. Een stekkerdoos mag nooit gebruikt worden voor grote huishoudelijke apparaten. Deze apparaten moeten altijd rechtstreeks in een stopcontact in de muur worden gestoken. Zorg dat stekkerdozen niet overbeladen zijn en gebruik goedgekeurde stekkerdozen die een overspanningsbeveiliging hebben. In minder dan 30 seconden kan er een brand ontstaan met verwoestende gevolgen. Wij raden je aan om oude kabels meteen weg te gooien en niet meer te gebruiken. Op de volgende pagina lees je welke waarschuwingen de brandweermannen hebben voor gevaar in huis.

play-sharp-fill