Bezorgde burger
Het onderzoek begint al in 2014, wanneer een bezorgde burger zich meldt omdat er iets raars zou zijn met z’n paspoort. Deze is namelijk geblokkeerd omdat het als vermist zou zijn opgegeven. Op de afdeling burgerzaken in Utrecht blijkt dan dat een 17-jarige stagiair heel makkelijk de dubbele controle op aangevraagde paspoorten heeft weten te omzeilen en op eigen houtje paspoorten heeft kunnen uitgeven. Hij heeft tijdens zijn stage wel dertien valse paspoorten bij elkaar weten te knutselen. Omdat de jonge knul op dat moment nog minderjarig was, werd hij uiteindelijk veroordeeld tot vier maanden taakstraf.
Ridouan Taghi
Je zou denken dat de overheden hier wel hun lesje van hadden geleerd, maar niks is minder waar. In Den Haag is er later namelijk nog zo’n zelfde ‘knip-en-plakwerk’ ambtenaar opgepakt, de 50-jarige Mildred van D. Zij werkte van 2009 tot 2014 bij de gemeente en daar zou ze meer dan twintig valse paspoorten hebben opgemaakt voor bekende criminelen zoals Ridouan Taghi. Ze zou daarbij zijn omgekocht door Faysal N.
Van D. heeft naar verluidt per vervalst paspoort zo’n 1000 euro gekregen. Tijdens een regiezitting vertelde het OM dat de Haagse ambtenaar verdacht wordt voor het ontvangen en witwassen van minstens 16.000 euro. In november zal de zaak door de rechter worden behandeld. Andere bekende criminele namen waarvan bekend waren dat ze een vals paspoort in hun bezit hadden zijn onder andere Naoufal ‘Noffel’ F, de Amersfoortse coke handelaar Mustapha F en de in Spanje geliquideerde Samir Bouyakhrichan en diens broer.
Tik op de vingers
Het meest bizarre in dit verhaal is nog dat de gemeente Den Haag er al in 2016 van op de hoogte was dat er problemen waren met de paspoorten die Van D. uitgaf. De ambtenaar zou hiervoor slechts een tik op de vingers hebben gekregen en op non-actief zijn gesteld. Na verder onderzoek volgde er ook nog steeds geen ontslag, maar werd ze doodleuk overgeplaatst naar een andere afdeling. Pas nadat het OM zich ermee begon te bemoeien met een onderzoek volgde er ontslag op staande voet.
Bron: Het Parool
Vind jij deze vorm van corruptie in ons land verrassend of sta je hier niet van te kijken? Deel je mening in de comments!