Home Gezondheid Deze 10 waarschuwingssignalen van het eten van te veel zout mag je nooit negeren

Deze 10 waarschuwingssignalen van het eten van te veel zout mag je nooit negeren

Het is heel verleidelijk om extra zout aan gerechten toe te voegen om meer smaak te creëren. Maar dat moet je niet doen, want het innemen van te veel zout is schadelijk voor ons lichaam. De meeste mensen eten twee keer zoveel zout als door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt aanbevolen. Met zout bedoelen we natriumchloride. Ons lichaam gebruikt natrium om de hoeveelheid lichaamsvocht te regelen en om het zenuwstelsel en het spierstelsel goed te laten werken. Te veel zouten eten kan hoge bloeddruk en nierschade veroorzaken. En hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Probeer daarom zo weinig mogelijk zout te eten.

Signalen dat je te veel zout eet:

1. Dorst krijgen
De meeste mensen die een hoge natrium inname hebben zullen merken dat ze meer dorst hebben dan gewoonlijk. Het lichaam heeft de extra vloeistof nodig om de overtollige hoeveelheid natrium te verwijderen en het natuurlijke evenwicht te herstellen. Hoe meer zout je gebruikt, hoe dorstiger je wordt tot het onnodige overtollige zout uit je lichaam is verwijderd.

2. Frequenter toiletgebruik
Als te veel zout je dorstig maakt, dan is het niet meer dan normaal dat je veel vaker naar het toilet moet om te plassen. Natrium zorgt ervoor dat je lichaam water vasthoudt, waardoor je nieren actiever worden. Naarmate je nierfunctie toeneemt, vult de blaas zich met urine en veroorzaakt frequente aandrang om weer naar het toilet te rennen. Iets dat door velen over het hoofd gezien wordt is dat je nieren door deze verhoogde functie beschadigd kunnen raken; ze kunnen sneller achteruitgaan. Als je nierfunctie gedaald is tot 15 procent, heb je een niertransplantatie of dialyse nodig om te overleven.Lees op de volgende pagina welke 8 andere waarschuwingssignalen je niet mag negeren.