Home Gezondheid Expired: Deze 9 symptomen kunnen wijzen op de ziekte van Alzheimer

Expired: Deze 9 symptomen kunnen wijzen op de ziekte van Alzheimer

Ik denk dat we allemaal wel weten dat het lastig is om Alzheimer te herkennen bij mensen. Zeker als het gaat om iemand in een vroeg stadium van de ziekte. Vaak komt dit omdat de eerste symptomen en tekenen weggewuifd worden, als “het zijn gewoon kwaaltjes waar iedereen die ouder wordt last van heeft. Belangrijk om te weten is dat dementie niet iedereen treft die ouder wordt. Sommige 80-en 90-jarigen zijn nog ontzettend ‘bij de tijd’, maar helaas heeft niet iedereen dit geluk en krijgen al last van de eerste symptomen van de ziekte voor hun 60ste verjaardag. Wat voor symptomen en tekenen dit zijn en waar je precies op moet letten?

1. Moeite om dingen te herinneren.
Geheugenverlies is een van de eerste en bekendste symptomen bij alzheimer. Iemand in het vroege stadium vergeet vaak tot regelmatig wat hij of zijn in de afgelopen week heeft gedaan, belangrijke data en evenementen en mensen die hij of zijn onlangs heeft ontmoet. Naarmate de ziekte vordert, wordt het steeds moeilijker om dingen te onthouden. Het is inderdaad waar dat hoe ouder men wordt hoe meer men ‘vergeet’ en op een later moment kan herinneren. Hier ligt dan ook het verschillen tussen alzheimer en ouderdom. Bij alzheimer ben je de informatie echt kwijt en bij ouderdom kan je er gewoon even niet opkomen.

2. Moeite om op de juiste woorden te komen.
Ook dit is een vroeg teken dat jouw geheugen je in de steek laat door alzheimer. In het begin is het moeilijk om op woorden te komen die iemand niet vaak gebruikt, maar hoe verder de ziekte zich vordert hoe meer woorden moeite kosten. Zelfs eenvoudige worden als appel of kaas. Nogmaals het is gebruikelijk dat oudere mensen (zonder dementie) bepaalde worden even niet weten, maar ze keren wel weer terug. Als iemand het wordt echt kwijt is, dan kan dit een symptoom zijn van alzheimer.

Lees snel verder op de volgende pagina voor meer symptomen waar je op moet letten bij jouw geliefden.