Home Video Expired: Dit is waarom campers waarschijnlijk fors duurder worden

Expired: Dit is waarom campers waarschijnlijk fors duurder worden

In de afgelopen jaren zijn campers steeds populairder geworden. Het is geen verrassing, aangezien je een camper zowel als vervoermiddel als slaapplek kunt gebruiken. Bovendien is de motorrijtuigenbelasting vaak lager voor campers dan voor gewone personenauto’s. Maar deze situatie staat op het punt te veranderen, waardoor het bezit van een camper mogelijk duurder wordt. Dit heeft alles te maken met de plannen die in de Miljoenennota zijn opgenomen.

Kwarttarief voor campers

Voor gewone personenauto’s geldt een specifiek tarief voor de wegenbelasting, dat wordt beschouwd als het volledige tarief. Omdat camperbezitters doorgaans minder intensief gebruik maken van hun kampeerauto’s, geldt er momenteel een lager belastingtarief. Dit betekent dat camperbezitters slechts een kwart van het normale tarief betalen. Echter, dit gaat veranderen. In de Miljoenennota heeft de regering aangekondigd dat de motorrijtuigenbelasting zal stijgen en dat bepaalde vrijstellingen voor deze belasting zullen worden afgebouwd of beëindigd. Dit zal zeker gevolgen hebben voor camperbezitters.

Belastingverhoging vanaf 2026

De regering heeft plannen om de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor campers te verhogen, maar dit zal niet meteen gebeuren. De verandering zal ingaan op 1 januari 2026. Vanaf dat moment zullen camperbezitters het halftarief betalen, wat neerkomt op 50 procent van het normale tarief voor een personenauto. Bovendien zal er geen onderscheid meer zijn tussen kampeerauto’s voor persoonlijk gebruik en verhuur. Lees snel verder op de volgende pagina.

play-sharp-fill