Home Gezondheid Expired: Let op: Deze 13 signalen kunnen wijzen op suikerziekte

Expired: Let op: Deze 13 signalen kunnen wijzen op suikerziekte

Je hoort het steeds vaker: westerse mensen worden zijn te dik. Het gevolg hiervan is dat het aantal diabetespatiënten jaarlijks stijgt. Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, wordt hierom dan ook vaak een luxeprobleem genoemd, maar ga er niet te makkelijk mee om.

Deze chronische ziekte is namelijk dodelijk! Er zijn twee verschillende soorten diabetes: diabetes type 1 en diabetes type 2. Type 1 is meestal snel te zien, omdat de symptomen na enkele dagen of weken al opspeelt. Terwijl type 2 een stuk trager te werk gaat of pas op een latere leeftijd kan ontstaan. De grote vraag is: wat zijn de symptomen en wanneer moet je hiermee naar de huisarts.

Honger & vermoeidheid
Als je iets eet, is het de bedoeling dat jouw lichaam dit omzet in glucose. Dit stofje zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt om de dag door te komen. Om die energie te krijgen hebben je cellen insuline nodig en laat dit nou net het grote probleem zijn bij suikerziekte: het lichaam maakt dit niet tot nauwelijks aan. Als er te weinig of zelfs helemaal geen insuline aangemaakt wordt, krijgt het te weinig glucose en ontstaat er een hongerig en vermoeid gevoel.

Vaker plassen & dorstig
De meeste mensen moeten ongeveer 3 tot 7 keer per dag naar het toilet om te plassen. Helaas geldt dit niet voor diabetespatiënten. Hoe dat kan? Normaal gesproken neemt het lichaam de overgebleven glucose weer op als het door de nieren gaat, maar wanneer jouw bloedsuikerspiegel te hoog is, kunnen de nieren het niet meer aan en moet je dus vaker naar het toilet om te urineren. Het dorstig zijn is een gevolg van het vele toiletteren. Als je veel plast, kan je dorstig raken en ga je meer drinken en hiervan ga je nog meer plassen. Probeer dus niet te veel aan de dorst toe te geven, want anders kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Lees snel verder op de volgende pagina en kom erachter welke symptomen bij welk type van diabetes hoor. 

play-sharp-fill