Home Gezin Psychologen luiden de noodklok: ‘Dit mag je nooit tegen je kinderen zeggen!’

Psychologen luiden de noodklok: ‘Dit mag je nooit tegen je kinderen zeggen!’

Kinderen nemen alles wat wij tegen hen zeggen serieus en onze daden zijn ook van invloed op hun opvoeding en latere leven. De hersenen van kinderen ontwikkelen zich elke dag en onze woorden kunnen daar een grote invloed op hebben. De manier waarop jij tegen je kind praat, is ook de manier waarop het kind tegen zichzelf zal praten. De manier waarop jij je gedraagt tegenover je kind zal de manier beïnvloeden waarop het kind zichzelf zal zien. Ben je vaak boos en bekritiseer je het kind veel? Dan zal het kind ook boos, hard en kritisch op zichzelf zijn.

De manier waarop je met jezelf omgaat en jezelf ziet, beïnvloedt je zelfvertrouwen en hoe je op situaties zult reageren. Dit geldt ook voor kinderen, maar zij nemen het gedrag van volwassenen over omdat zij hun rolmodel zijn. Daarom moeten we extra geduldig zijn met kinderen. Vader en moeder zijn is een van de moeilijkste taken die er zijn, maar het is ook een van de meest lonende ter wereld.

Daarom is het ook jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je kind goed met de wereld leert omgaan, dat het een nog beter mens wordt dan jij ooit was en dat het van zichzelf houdt! Het belangrijkste is dat je van je kind houdt en hem altijd die liefde toont. En natuurlijk zullen ze fouten maken, maar het blijven kinderen. Daarom moet je zulke situaties altijd liefdevol benaderen, maar je kunt ook duidelijk zijn en uitleggen waar het misging. Lees op de volgende pagina wat je absoluut nooit tegen je kind moet zeggen!

play-sharp-fill