Home Gezondheid SUPERTIP: Met deze simpele truc ben je zo van aften in je mond af

SUPERTIP: Met deze simpele truc ben je zo van aften in je mond af

Aften in de mond zijn een veelvoorkomend verschijnsel en over het algemeen geen reden tot zorg. Merk je pijn tijdens het tandenpoetsen en zie je een melkgele vlek met een rode rand in je mond? Deze branderige en pijnlijke plekken kunnen zich voordoen op het slijmvlies van de mond en het tandvlees. Ze kunnen het kauwen, drinken, slikken en soms zelfs spreken bemoeilijken. Hoewel ze vervelend zijn, zijn ze meestal onschuldig. Ongeveer 80 tot 90 procent van de aften beïnvloeden alleen het oppervlak van het mondslijmvlies en genezen vanzelf binnen enkele dagen. In zeldzame gevallen kunnen ze echter ook de diepere huidlagen aantasten, waardoor de genezing meestal enkele weken duurt.

aften in mond

Er zijn drie verschillende vormen van aften in de mond

Kleine aften: Deze zijn ongeveer zo groot als een lens, oppervlakkig en genezen meestal binnen een week zonder littekens achter te laten. Ze komen voor in de mondholte en er kunnen één tot vier aften tegelijkertijd optreden.
Grote aften: Deze vorm van aften is minder gebruikelijk. Grote aften kunnen tot wel drie centimeter groot worden en dringen dieper door in het slijmvlies. Het duurt vaak enkele weken voordat ze genezen en ze veroorzaken meestal veel pijn en littekens.
Herpetiforme aften: Dit is een zeldzame vorm van aften. Herpetiforme aften lijken op herpesblaasjes en verschijnen vaak op de rand van de tong of aan de binnenkant van de lippen. Ze komen vaak in grotere aantallen voor. Hoewel ze slechts zo groot zijn als een speldenknop, zijn ze zeer onaangenaam.
Alle vormen van aften kunnen terugkeren en zich meerdere keren per jaar voordoen.

Lees op pagina twee wat je tegen deze vervelende aandoening kan doen, zonder medicijnen te hoeven gebruiken!