Home Weetjes Waarom een overlijdensrisicoverzekering aanschaffen?

Waarom een overlijdensrisicoverzekering aanschaffen?

Een levensverzekering is een contract tussen u en een verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsmaatschappij gaat ermee akkoord om u of uw begunstigde bij uw overlijden een bedrag in contanten uit te betalen, in ruil voor premies die u hen in de loop der tijd betaalt. Deze betalingen worden “premies” genoemd. Het is als een verzekeringspremie die vooraf wordt betaald. Als u iets onfortuinlijks overkomt en uw familie de financiële last van uw overlijden niet kan dragen, kan een levensverzekering te hulp schieten door hen een forfaitair bedrag uit te betalen volgens de polisvoorwaarden.

Dit geld komt in de plaats van het inkomen dat u zou hebben bijgedragen om uw gezin te helpen onderhouden, zoals kosten voor het huishouden, kinderopvang, onderwijs enz. In wezen biedt een levensverzekering financiële bescherming tegen vroegtijdig overlijden en betekent dit dat uw dierbaren niet met rekeningen en uitgaven zullen worden opgezadeld als u onverwachts iets overkomt.

Wie heeft er een levensverzekering nodig?

Iedereen met personen ten laste zou een levensverzekering moeten hebben. Met een levensverzekering kunt u gerust zijn dat uw gezin financieel wordt verzorgd als u iets zou overkomen. Een levensverzekering is vooral belangrijk voor ouders, aangezien de meeste mensen financieel verantwoordelijk zijn voor hun kinderen. Maar ook als u geen kinderen hebt, kan een levensverzekering verstandig zijn. Veel mensen met schulden, zoals studieleningen of creditcardschulden, hebben een zeer grote kans om met schulden te sterven. Aangezien levensverzekeringen bedoeld zijn om schulden af te lossen, is het zinvol een levensverzekering af te sluiten om ervoor te zorgen dat schulden gedekt zijn.

Als u een eigen bedrijf heeft, is een levensverzekering nog crucialer. Als u iets overkomt en u bent de enige die in het bedrijf werkt, zal uw bedrijf waarschijnlijk moeten sluiten. Met een levensverzekering kunt u blijven zorgen voor uw nabestaanden en er tegelijkertijd voor zorgen dat uw bedrijf genoeg geld heeft om te blijven drijven in geval van uw overlijden.

## Soorten levensverzekeringen

Tijdelijke levensverzekering – Dit is een type levensverzekering dat u dekt voor een bepaalde periode (de looptijd). Als u tijdens deze periode overlijdt, keert de verzekeringsmaatschappij het overeengekomen bedrag uit aan uw begunstigden. Een overlijdensrisicoverzekering is relatief goedkoop, maar heeft alleen zin als u uw hele leven verzekerd blijft. Anders kost het u uiteindelijk alleen maar geld. Een overlijdensrisicoverzekering is meestal het meest geschikt voor jonge mensen die gedurende een korte periode dekking nodig hebben, bijvoorbeeld tijdens hun schoolperiode of als ze voor jonge kinderen moeten zorgen.

Permanente levensverzekering – Dit is een type levensverzekering dat u voor uw hele leven dekt. Als u tijdens uw leven overlijdt, keert de verzekeringsmaatschappij het overeengekomen bedrag uit aan uw begunstigden. Een permanente levensverzekering is duurder dan een tijdelijke levensverzekering omdat u betaalt voor een levenslange dekking; daarom zullen de kosten voor u hoger zijn. Dit type verzekering wordt meestal aanbevolen als u familieleden heeft die financieel van u afhankelijk zijn.

Gezamenlijke levensverzekering – Dit is een vorm van levensverzekering waarbij twee mensen onder één polis verzekerd zijn. Als één persoon overlijdt, ontvangt de andere persoon het volledige bedrag van de polis. Een gemeenschappelijke levensverzekering is het meest geschikt voor koppels die één uitkering willen als ze beiden overlijden.

Levensverzekering voor gezond leven – Dit is een soort levensverzekering die u kunt kopen als u in goede gezondheid verkeert. Het is duurder dan een traditionele levensverzekering omdat de verzekeringsmaatschappij een hoger risico heeft om geld te verliezen als u overlijdt terwijl u verzekerd bent. Levensverzekeringen in goede gezondheid worden ook wel “geoptimaliseerde” of “verbeterde” levensverzekeringen genoemd vanwege de hoge kosten van de polis. Dit type levensverzekering keert ook uit als u later in uw leven een chronische ziekte of een reeds bestaande aandoening krijgt.

Hoeveel kost een levensverzekering?

De kosten van een levensverzekering zijn gebaseerd op een aantal factoren, waaronder uw leeftijd, gezondheid en het bedrag van de dekking die u wilt. U zult waarschijnlijk een medisch onderzoek (en mogelijk een bloedtest) moeten ondergaan om te bepalen of u in aanmerking komt voor bepaalde plannen. De kosten van een levensverzekering zullen hoger zijn als u rookt, een hoge body mass index heeft, of bestaande chronische gezondheidsproblemen heeft.

Wanneer moet u een levensverzekering afsluiten?

U moet beginnen na te denken over een levensverzekering zodra u een baan krijgt. Veel bedrijven bieden een levensverzekering aan als onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket. Het accepteren van deze dekking is een goed begin, maar u moet er ook zeker van zijn dat u genoeg krijgt om uw gezin te beschermen. Als u getrouwd bent en kinderen ten laste heeft, moet u genoeg dekking hebben om uw inkomen te vervangen. Als u kinderen heeft, moet u genoeg dekking hebben om ook hun studiekosten te dekken.

Als u alleenstaand bent, moet u genoeg dekking hebben om al uw uitgaven te dekken. Als u geen personen ten laste heeft, kunt u overwegen de dekking te verlagen om de kosten van uw levensverzekering te verlagen.

Conclusie

Een levensverzekering is een cruciaal financieel instrument dat uw gezin financieel kan beschermen in geval van uw overlijden. U moet overwegen een levensverzekering af te sluiten als u afhankelijke personen heeft die van uw inkomen afhankelijk zijn. Zelfs als u geen kinderen hebt, kan een levensverzekering een goed financieel planningsinstrument zijn, vooral als u hoge schulden hebt. Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen, afhankelijk van uw situatie, dus zorg ervoor dat u goed rondkijkt om de beste polis voor u en uw gezin te vinden.